Om mig

Nationaldagen 1989, samma år som Berlinmuren föll och Den Lilla Sjöjungfrun hade Disney-premiär, föddes jag i Trollhättan. Under de kommande åren kom språk och sagor att betyda mycket för mig. Jag skrev egna sagor och serier redan som barn, så jag fick tidigt träna och aktivera mina konstnärliga talanger.


Jag fick smaka på arbetslivet redan som 14-åring (det vill säga innan jag började på gymnasiet). Hos RFSL Trestad styrde jag upp deras befintliga kaféverksamhet, drev deras medlemstidning, DJ:ade på deras pubkvällar, och var även värd”inna” ibland.


Under gymnasietiden åkte jag runt i Västra Götaland och höll information. Jag blev intervjuad i TV och radio angående mitt engagemang inom RFSL. Lokaltidningen TTELA gjorde ett personporträtt Att våga ta steget där jag fick berätta om hur det var att komma ut som bög. Det var förresten så min mormor fick reda på det. Den historien kan jag berätta en annan gång.


Min första bok, Bögjävel, publicerades 2008 - året jag tog studenten och flyttade till Stockholm där jag försökte få en omstart i livet. I Stockholm involverade jag mig i Stockholm Pride och jobbade som en av deras reportrar följande år. Det resulterade i att år 2011 blev deras videoreporter och under tre år hade jag mitt eget segment där jag jag sammanlagt har intervjuat över 300 artister, politiker och eldsjälar, bland annat Carola, Lena PH, Mona Sahlin och Indiens prins Manvendra Singh Gohil.


2016 påbörjade jag arbetet med att bilda Tallbergs Förlag efter att ha försökt få min tredje bok Att vara Alice utgiven hos flera förlag, bland annat de som givit ut mina tidigare böcker. Jag fick som svar att “Sverige är mättat på HBTQ-litteratur”, “Det finns ingen marknad för det” eller “Vi har redan en bok om en transperson”. Jag beslutade att ta saken i egna händer och startade ett företag som ska skapa förebilder och låta minoritetsgrupper få en röst i ALL typ av media. Ett år senare var förlaget verklighet och under de två första verksamhetsåren har vi publicerat 24 böcker, producerat 1 dokumentär, förlagt musik, skapat kurser och vi erbjuder över 10 föreläsare. Jag kan säga att Sverige INTE är mättat på minoritetsmedia.


Det här är bara början.

"Den enda person jag kommer på när jag tänker på Tack-sidan är Dig.

Jag har ingen annan att tacka, för utan dig hade boken inte blivit av.

Jag hade inte kunnat slutföra det utan ditt driv."


- Emma Björck
"Vilket starkt framträdande!"

 

- Ingrid Hagelin (Föreläsning Lidköpings Bibliotek)